Psycho-educatie

Wat is psycho-educatie?

Psycho-educatie is een ander woord voor voorlichting. Bij psycho-educatie geef ik aan jullie kind informatie over een specifiek, psychisch probleem, zoals autisme of ADHD. Ik geef advies over hoe jullie kind, maar ook ouders, familieleden, vrienden of kennissen, het beste met het probleem van jullie kind om kunnen gaan. Psycho-educatie geeft zowel jullie kind, als belangrijke anderen in de buurt van jullie kind handvatten, die meehelpen bij het leren omgaan met de situatie. Hierdoor ontstaat inzicht en meer begrip.

Welke methodes biedt Eigen & Wijs

Brain Blocks

In praktische zin is Brain Blocks een doos met verschillende materialen, waaronder twee borden met een afbeelding van twee identieke hoofden, een vijftal sheets en diverse materialen waaronder ballen, blokken, bruggen, staafjes, cilinders en een filter.

Brain Blocks is ontstaan met als doel psycho-educatie te geven over autisme door inzichtelijk te maken hoe het brein met en zonder autisme werkt. Al snel werd in de praktijk duidelijk dat Brain Blocks breder in te zetten is dan alleen psycho-educatie. Brain Blocks heeft voornamelijk een communicatieve functie en kan ook als therapeutische interventie ingezet worden.

Dit is autisme, uitleg in beeld – Colette de Bruijn

Uitleg in beeld is speciaal ontwikkeld om in eenvoudige bewoordingen uit te leggen wat autisme is. Een must have voor professionals uit de zorg en het onderwijs die dagelijks te maken hebben met mensen met autisme. Deze uitgave is gebaseerd op het boek Dit is autisme – Van hersenwerking tot gedrag, met wetenschappelijke onderbouwing van dr. Fabiënne Naber, en de kennis uit de boeken Geef me de 5 en Auti-communicatie.

Ik ben speciaal – Peter Vermeulen

‘Ik ben speciaal’ is een programma voor psycho-educatie met als doel kinderen met autisme zelfkennis bij te brengen, kennis van (het eigen) autisme en hoe ermee om te gaan, het hanteert een empowerende, socratische methode. Het kind met autisme doorloopt samen met mij de verschillende werkbladen.